<img src="//bat.bing.com/action/0?ti=5116139&amp;Ver=2" height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden;">
Gå til innhold

Kjørebok for selvstendig næringsdrivende del 3: Møt eksperten fra Autogear

I Autogear får vi mange henvendelser fra selvstendig næringsdrivende om kjørebok. Mange av henvendelsene går til vår ekspert Bente Skogsrud, og her er et mini-intervju med noen av de vanligste spørsmålene hun får hver eneste dag fra Autogears kunder.


Kjørebok for selvstendig næringsdrivende del 1 – En introduksjon

Kjørebok for selvstendig næringsdrivende del 2 – Hva slags næringsdrivende er du?

Hva er det vanligste spørsmålet dere får fra selvstendig næringsdrivende?

De lurer på så mye forskjellig, men det vanligste er nok om reglementet rundt kjørebok. Er det krav om det? Må de ha det? Og hvordan fungerer en elektronisk kjørebok? De er også usikre på om de kjører nok til at det lønner seg.

Hva er det viktig at selvstendig næringsdrivende tenker på når de skal ha kjøregodtgjørelse?

Sørg for å få den godtgjørelsen du har krav på. Husk å få med alle turer, også de små, og sørg for å få riktig beløp på bompasseringene dine. Kjøreboka kan du også bruke som grunnlag for å fakturere kundene dine og som dokumentasjon. Bruk så lite tid på dette som mulig, slik at du kan bruke mer tid på det som er gøy! Klikk her for å lese mer om hvordan Kjetil Hølland i Norsk Linjeboring AS sparer utrolig mye tid og penger med sin elektroniske kjørebok.

Hvor mye bør man kjøre for at det lønner seg med en elektronisk kjørebok?

Hvis du har mer enn 5 bompasseringer i uka, eller kjører mer enn 25 km i jobbsammenheng eller bruker mer enn 23 minutter på kjørebok i uka - da har du regnet hjem vår helautomatiske variant, Autogear Air. Vi har også en mer prisgunstig variant, Autogear Connect. Med denne må du gjøre litt mer av jobben selv - du må ta enheten med inn og koble den til PC/Mac. Men da holder det med tre bompasseringer, 14 kjørte kilometer eller 12 minutter pr uke. Og det er ikke mye kjøring som skal til for å dekke dette.  Vår gjennomsnittlige kunde med kjøregodtgjørelse får over 4.000 kroner utbetalt i måneden.


Er det egentlig påbudt med elektronisk kjørebok?

Nei, det er ikke det. Men det er få enklere og sikrere måter å sikre seg nødvendig dokumentasjon enn å ha en elektronisk kjørebok. Særlig er dokumentasjonskravet høyt for bedrifter som lar ansatte få bruke bedriftens biler til private formål. For disse er det praktisk talt umulig å ha dokumentasjonen på plass uten å ha en elektronisk kjørebok.

Hvem er den typiske kunden deres?

De driver sin egen bedrift i “bygg og anlegg” eller innen “salg, service og marked”. De bruker Autogear Air og bedriften betaler for kjøreboken. De har Statens satser for kjøregodtgjørelse som grunnlag og er opptatt av at kjøreboken skal være enklest mulig i bruk. De håndterer utbetalingen selv/internt, ikke via regnskapsfører, og de får kjøregodtgjørelse utbetalt månedlig. Hva slags næringsdrivende du er vil påvirke kjøregodtgjørelsen din. Her kan du se hvordan.

Hører dere noe fra kundene etter at de har kjøpt kjørebok fra Autogear? Er de fornøyde?

Ja, vi hører fra kundene våre. Mange er veldig fornøyd med at de sparer så mye tid og at vi har en serviceinnstilt og rask kundeservice. De setter pris på kjøreboken er så enkel i bruk. Vi gjennomfører hyppige spørreundersøkelser for stadig å bli bedre og for å bli bedre kjent med kundene våre.

Skjønner du at mange synes kjøregodtgjørelse er komplisert?

Ja, det skjønner jeg godt. Det er mye tolkning ute og går. Kravene om elektronisk kjørebok som kom 1. januar 2016 er knyttet til biler som er firmaeide, men det er svært mange som hører rykter og som tror at kravene også gjelder private biler. Foreløpig er det ingen krav om elektronisk kjørebok knyttet til å få utbetalt kjøregodtgjørelse, men man må føre en kjørebok. Denne kan føres manuelt, men det er så mye tid og penger å spare, samt mindre frustrasjon på å investere i en elektronisk variant. Som jeg nevnte over er det ikke så mye kjøring som skal til for å regne hjem denne investeringen.

Har du et tips til noen som vurderer å skaffe seg elektronisk kjørebok?

Sørg for at kjøreboken er enkel å bruke og at den er fleksibel i forhold til ditt behov for kjøring og rapporter. F.eks. at det er lett å ta ut de rapportene du trenger og at du kan dele de med dem du har behov for. Den bør være enkel å montere og fleksibel å flytte fra bil til bil hvis du har behov for det.  Tenk også grundig gjennom hvorvidt du ønsker å binde deg til en leverandør i mange år fremover, det er mange der ute som har lange bindingstider.

Er det noe du ønsker å legge til?

Vi har en super funksjon på kjøremønster. Hvis du kjører faste ruter eller har faste tider på yrkeskjøringen din, kan du definere det og jobben med redigering blir super enkel. F.eks. hvis all kjøring mellom 8.00 og 16.00 er yrkeskjøring, definerer du dette. Er det en fast rute du kjører ofte, kan du lagre den, gi den navn og den vil automatisk komme opp tilsvarende hver gang du kjører ruten. Slik tilpasser du kjøreboken din til ditt behov og jobben blir enda enklere.

Ønsker du å prate med Bente eller en av våre andre eksperter?
Ta en uforpliktende prat med oss i dag, så kan vi se hvordan vi kan hjelpe deg i gang.

 

Kjørebok for selvstendig næringsdrivende - Last ned gratis guide