<img src="//bat.bing.com/action/0?ti=5116139&amp;Ver=2" height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden;">
Gå til innhold

Kjøregodtgjørelse: Slik kan du enkelt føre kjørebok i Excel

Nordmenn mottar over 6,5 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse hvert år. Og hvis du bruker din egen bil i jobb så skal du også få betalt. Men - for å få kjøregodtgjørelse må du registrere kjøringen din. Dette gjøres typisk i en kjørebok og her tar vi for oss hvordan du kan komme i gang på egen hånd - og gratis!

Hvilken type kjørebok som passer til deg kommer an på hvor ofte og hvor langt du kjører. En kjørebok er en liste over alle turene dine. Den mest manuelle formen for kjørebok er en god gammeldags skrivebok som fylles ut for hånd.

På et eller annet punkt skal de fleste kjørebøker uansett inn i digitalt format, så det kan være like greit å få det inn i et regneark med en gang. Vi i Autogear har laget en liten veiledning til deg som skal i gang med kjørebok. Veiledningen tar utgangspunkt i Autogears Excel-kjørebok, som vi tilbyr helt gratis.

Følg denne lenken og følg instruksjonene for å laste ned Autogears Excel-kjørebok.

Mange har allerede tatt i bruk Autogears Excel-kjørebok. Den regner ut kjøregodtgjørelsen for deg, basert på statens satser. Hvis du fyller ut alle boksene kan du også være trygg på at du har all informasjonen som kreves for at kjøreboken skal være korrekt utfylt.

Kjørebok

Det første som møter deg er en enkel veiledning. Hvis du ikke er særlig kjent med Excel, bør du lese denne før du går videre til neste fane som heter kjørebok.

Dette arket ser slik ut:

Autogear Excel-Kjørebok

 

Satser

Øverst skriver du inn navn, arbeidssted og kilometerstand. Menyvalget i celle D8 er viktig. Her velger du hvilken sats du skal bruke for å beregne kjøregodtgjørelsen din. Som du kanskje vet er det ulike satser for elbil og fossilbil, og satsene endres når du har kjørt mer enn 10 000 kilometer i kalenderåret. I tillegg er det egne satser for motorsykler, ATW og snøscooter. Du får også ekstra kjøregodtgjørelse om du har med passasjer eller tilhenger. Selv båt gir kjøregodtgjørelse. Excelarket sikrer at du får riktig kilometersats.

Klikk her for å se statens satser for kjøregodtgjørelse i 2022

Formål med turen

I feltene under skriver du inn når, hvor og hvorfor du har kjørt. Dette er informasjon du er pålagt å gi dersom du skal kreve kjøregodtgjørelse, og fungerer som dokumentasjon for den bedriften eller virksomheten som utbetaler kjøregodtgjørelsen.


Kjørelengde

Du må også skrive inn kjørelengde. Denne kan du beregne på flere måter, for eksempel ved å bruke triptelleren i bilen din eller en karttjeneste på nettet. Har du hatt passasjerer, tilhenger eller kjørt på skogsvei markerer du også dette.

Bompenger

Til slutt skriver du inn bompengene dine. Og her er det viktig å få med seg alt, for det er flere bomstasjoner i Norge enn de fleste er klar over!

Denne nettløsningen er smart å bruke for å beregne bompengene dine: https://kontohjelp.no/bompengekalkulator

Kjøregodtgjørelse

excel-mal4.jpg


Når du har skrevet inn alt dette beregner Excelarket hvilket beløp du skal ha i kjøregodtgjørelse og hvor stor den skattbare fordelen som skal innberettiges som lønn er. 
Ta en utskrift og få signaturer før du leverer til økonomiavdelingen din. Husk å fylle ut kilometerstand på bilen på arket.

Egen sats for kjøregodtgjørelse

Har du avtalt en egen sats for kjøregodtgjørelse? Det fikser Excelarket også fint. Da må du velge «egen sats» i menyvalget, og legge inn satsen din på fanen som heter «satser».

Manuell eller automatisk?

Dersom du kjører mange turer eller synes det er tungvint med manuell kjørebok bør du vurdere å skaffe deg en elektronisk kjørebok som gjør alt dette automatisk. 2 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse blir aldri utbetalt i Norge i dag - i stor grad fordi det kan være en tidkrevende prosess å kreve riktig kjøregodtgjørelse dersom man ikke har elektronisk kjørebok. Klikk her for å se hvordan en elektronisk kjørebok fungerer.


Kasper vil heller si opp jobben enn å gå tilbake til penn og papir!

Last ne