<img src="//bat.bing.com/action/0?ti=5116139&amp;Ver=2" height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden;">
Gå til innhold

Verdt å vite om kjøregodtgjørelse

Kjøregodtgjørelse, bilgodtgjørelse eller kilometergodtgjørelse. Kjært barn har mange navn. I AutoGear bruker vi ordet kjøregodtgjørelse, men hva betyr det egentlig?

Merk: Blogginnlegget er oppdatert med nye satser og regler den 22. juni, 2018.

Bruker du egen bil i jobben, har du krav på kjøregodtgjørelse. Er du selvstendig næringsdrivende er det også viktig at du krever kjøregodtgjørelse når du bruker din private bil. (se her for egne regler om selvstendig næringsdrivende). Kjøregodtgjørelsen har til hensikt å dekke slitasje, verditap og andre kostnader som påløper av bilbruk i jobb.

Så hva får jeg betalt når jeg bruker bilen min?
Størrelsen på kjøregodtgjørelse avhenger av antall kilometer du har brukt bilen. Det er viktig å skille mellom hva som er skattefritt, og hva som er skattepliktig kjøregodtgjørelse. Statens sats for kjøregodtgjørelse er 3,90 kr per kilometer i 2018 og den skattefrie andelen av dette er 3,50 kr.

[   Skattefri kjøregodtgjørelse = Antall km x 3,3 kr   ]

I prinsippet kan du også få enda høyere kjøregodtgjørelse, men alt utover satsen på 3,50 kr blir skattepliktig. Bruker du statens sats for kjøregodtgjørelse på 3,90 kr, betyr dette at 40 øre er skattepliktig.

Du har også krav på ekstra kjøregodtgjørelse dersom du har passasjerer i bilen, kjører på skogsvei, har henger eller tung last. Klikk her for en full oversikt over satsene i 2018.

Må jeg betale skatt av beløpet?
Først og fremst må all kjøring ha skjedd i forbindelse med arbeid for at du skal nyte godt av kjøregodtgjørelse. Etter nye regler i 2018 må du betale skatt av 40 øre per kilometer. Det vil si at 3,50 kr per kilometer er skattefrie. Dersom du er arbeidstaker, vil normalt arbeidsgiveren din sørge for riktig beskatning.  

New Call-to-actionEr reglene annerledes for elbileiere?
Nei. Fra 22. juni 2018 er det samme regler for elbiler som biler med fossilt drivstoff.

Hvordan får jeg utbetalt kjøregodtgjørelse?
For å få utbetalt kjøregodtgjørelse må du dokumentere kjøringen i en kjørebok eller i en reiseregning. Kjører du mye er en kjørebok enklest, og det gjør det lettere for deg å dokumentere all kjøring, bompenger og parkeringsutgifter.

Med en elektronisk kjørebok fra Autogear fylles kjøreboken ut automatisk, og du får tilsendt et månedlig bilag du kan levere direkte til arbeidsgiver. Dette vil spare deg for masse tid, og sikre at du får utbetalt korrekt godtgjørelse.

Lurer du på om elektronisk kjørebok er noe for deg? Ta en uforpliktene prat med en av våre rådgivere.