<img src="//bat.bing.com/action/0?ti=5116139&amp;Ver=2" height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden;">
Gå til innhold

Er du blant de som gir bort bilen til jobben? Slutt med det!!

Norske bilister mottar svimlende 6,5 milliarder kroner i kjøregodtgjørelse hvert år. Likevel går halvparten av bilistene glipp av penger fordi de unnlater å gjøre krav på all kjøregodtgjørelse når de bruker egen bil i jobbsammenheng. Autogear har regnet ut at norske bilister går glipp av 2 milliard kroner i skattefri godtgjørelse.

Bruker man egen bil i jobb, har man krav på kjøregodtgjørelse. Bruker man egen bil uten å få kjøregodtgjørelse, gir man bort bilen til jobben. Her går nordmenn glipp av enorme pengesummer hvert år.

I Autogear spesialiserer vi oss på elektroniske kjørebøker. Vårt mål er å sørge for at alle får riktig kjøregodtgjørelse, og å forenkle prosessen både for arbeidsgivere og -takere.

Kjøregodtgjørelsen er ment for å dekke inn verditap, drivstoff, slitasje, forsikring og andre kostnader du måtte ha på bilen. Statens sats for kjøregodtgjørelse er 4,10 kroner per kilometer, hvorav 3,80 kroner er skattefritt.

Halvparten av de som har krav på kjøregodtgjørelse, gjør ikke krav på full kjøregodtgjørelse viser en omfattende undersøkelse vi i Autogear har fått Norstat til å gjennomføre for oss. Her går norske arbeidstakere glipp av store pengesummer.

Tall Autogear har mottatt fra SSB viser at norske bilister mottar i overkant av 6,5 milliarder kroner i samlet kjøregodtgjørelse i året. Av dette går 5,6 milliarder til lønnsmottakere, og 900 millioner til selvstendig næringsdrivende som bruker sin privateide bil i jobben.

I tillegg viser vår egen undersøkelse at mye kjøregodtgjørelse aldri blir gjort krav på.

Private biler bidrar med andre ord med 1,6 milliarder kilometer i næringslivet hvert år. Særlig på steder der kollektivtilbudet er mindre utviklet er mange avhengig av å bruke bilen sin i jobbsammenheng. Da er det også viktig at man krever betalt for kjøringen, bilhold er kostbart.

Tallene fra undersøkelsen indikerer at mye går tapt i småturer. Når man fører kjøregodtgjørelse kan det være enkelt å glemme slike turer. Det kan også være enkelt å tenke at de ikke gir særlig utslag. Basert på undersøkelsen estimerer Autogear at 27 prosent av all kjøring ikke blir innrapportert, det betyr i praksis at to milliarder kroner går tapt for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende.

Autogears 5 tips til deg som bruker egen bil i jobb, enten du er selvstendig næringsdrivende eller arbeidtaker:

  1. Det er ingen grunn til at du skal gi bort bilen til jobben – krev kjøregodtgjørelse når du må bruke egen bil i jobbsammenheng.
  2. Ikke glem de små turene, de utgjør store summer.
  3. Gjør det enkelt for deg selv ved å ha system for føring av kjørebok. Da letter du bevisbyrden og gjør det enklere for deg og bedriften.
  4. Husk bompenger og parkeringsavgifter.
  5. Kjører du mer enn ti mil i måneden bør du vurdere en elektronisk kjørebok.


Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat i juli 2016, blant et representativt utvalg av 1014 nordmenn over 18 år. Tallene det refereres til, vises i tabellene nedenfor.

Har du i løpet av det siste året hatt krav på kjøregodtgjørelse?

 Base 1019 
 Ja, i forbindelse med jobb 28% 
 Ja, i forbindelse med idrett 2% 
 Ja, i forbindelse med politikk 2% 
 Ja, i andre sammenhenger 7% 
 Nei 63% 
 Vet ikke 2% 
Total 104% 

 

Hvor mye av kjøregodtgjørelsen har du gjort krav på?

 Base 357 
 Jeg har gjort krav på all kjøregodtgjørelse (100 prosent) 46% 
 Det meste, men ikke alt (ca. 75 prosent) 27% 
 Omtrent halvparten (ca. 50 prosent) 10% 
 Noe av det (ca. 25 prosent) 10% 
 Ingenting 8% 
 Total 100% 

 

Lurer du på hvilke produkter vi tilbyr? Her kan du se oversikt over våre løsninger.

Vil du ha et uforpliktende tilbud eller ha svar på dine spørsmål om elektronisk kjørebok og kjøregodtgjørelse, ta kontakt med en av våre kunderådgivere.

New call-to-action