<img src="//bat.bing.com/action/0?ti=5116139&amp;Ver=2" height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden;">

God Jul og kjør trygt

Av Bente Skogsrud 24. desember 2015

Jula er en tid hvor mange er ute å kjører bil. Ofte er det lange avstander som skal tilbakelegges og førjulsstress hjelper ikke akkurat på sinnstemningen til sjåføren. Kjenner du deg igjen? Her er noen tips til hvordan du kan gjøre kjøringen trygg for deg selv og dine passasjerer.

1. Er bilen som den skal være? 

 

Ta en gjennomgang av bilen og sørg for at den er i god stand. Sjekk at lufttrykket er riktig i dekkene og at drivstofftanken er full. Hvis du ikke kjenner veien du skal kjøre, vet du kanskje ikke hvor langt det er til neste bensinstasjon.

2. Er du på ditt beste?

 

Sørg for at du har fått nok søvn i forkant av bilturen og at du har spist et godt måltid.

3. Lytt til kroppen

 

Ta pauser underveis, anbefalt hver fjerde time. Stopp selv om du ikke føler deg trøtt eller sliten. Gå ut av bilen, strekk på beina, få litt frisk luft og kanskje en matbit. Dersom du er trøtt kan en powernap på 20 minutter gjøre underverker. Husk at trøtthet kan påvirke din beslutnings- og reaksjonsevne, med dårligere syn og lav konsentrasjon. 

4. Ha tålmodighet

 

Har du barn med i bilen blir det viktigere med hyppigere pauser.

5. Underhold deg selv

 

Kjører du alene, sett gjerne på radio eller hør på musikk og la vinduet stå litt åpent slik at du får inn frisk luft.

6. Vær forberedt

 

Snør det, eller skal du på fjellet der det ligger snø? Ta med deg kjettinger, spade, refleksvest og varseltrekant. Og nok klær - du vet aldri hva som kan dukke opp.

7. Respekter forholdene

 

Avpass farten til føre- og lysforhold.

8. Vær kreativ

 

"Er vi fremme snart?" Hørt denne noen ganger før? Har du utålmodige medpassasjerer kan det være lurt å finne på morsomme ting å gjøre. "Tell antall grønne biler før vi kommer til..." "Hvor mange hovedsteder på B kjenner vi til?" "Hvilken person tenker jeg på?" "Hva vet jeg som ikke du kan!" Vinneren får en premie ved neste bensinstasjon og taperen betaler.

9. Planlegg turen

 

Sjekk ulike rutealternativer opp mot værforhold og andre eventuelle hindringer, og bestem deg for hvilken vei du skal ta. 

10. Bruk fornuften

 

Bruk vettet - det er bedre å komme sent frem enn å ikke komme frem i det hele tatt!

Ha en riktig god jul!

 

 

New Call-to-action


Om Autogear

Om Autogear

Autogear er et norsk teknologiselskap som er spesialisert på elektronisk kjørebok til bruk i biler som brukes både i jobb og privat. Selskapet har levert elektronisk kjørebok i over 10 år og har hovedkontor i Oslo.

Les mer ›

    Få e-post om nye innlegg:


    Siste artikler i bloggen: